Back to top

Как да настроим ловна камера – фотокапан

Подготовка и преглед на необходимите компоненти

Първо, и най-важно нещо, на което трябва да се обърне внимание преди да се настрои ловната камера е SIM картата. Картата е желателно да се сложи в телефон и ако има PIN-код да се премахне, да се пуснат и тестват мобилните данни. След като се установи, че всичко е тип-топ със SIM-картата и тествате с няколко заредени сайта и видео от ютуб се преминава към настройването на фотокапана.

В някои от комплектите на ловните камери e включен малък карточетец тип флашка, в който се поставя microSD карта, или комплекта е с USB кабел, който се включва в камерата и USB порт на компютър. Няма абсолютно никакво значение кой от двата варианта ще използвате, настройките, които следва да се направят са идентични. Препоръчително и най-лесно е компютърът за настройването на ловната камера да е с операционна система WINDOWS, тъй като от производителя са предоставели програма exe, която е предвидена да работи под WINDOWS. Но дори и да не разполагате с компютър това не проблем, ние сме насреща за съдействие.

Конфигуриране на ловната камера според желанията ни и спецификата на терена

След като сме проверили СИМ картата, е хубаво да вземем под внимание интернета, с който разполагаме, ако сме ограничени с малко гигабайт-и то е добре да направим камерата на по-икономичен режим, като изпраща по една снимка, която да е със свалено качество на изображението.

Програмата за настройване може да я намерите от диска включен в комплекта или да я изтеглите от тук. В самия архив са включени няколко програми, но основните, които са ни необходим са MMSCONFIG_4G Series и MMSCONFIG for 2G&3G Series, съответно  първият вариант е за 4G ловни камерите а вторият за 2G и 3G камерите. При вторият вариант липсват настройките за FTP, това е така защото ловните камери, които са 2 и 3G нямат тази опция.

софтуер за настройване на ловна камера

Софтуер Trail camera Settings и базови настройки

На първия таб от програмата имаме раздел Camera и настройки на изображението, като избор на мегапиксели, интервал на заснемане, заснемане на няколко снимки и ISO – скорост на затвора.  Настройката по подразбиране на ISO скорост е на автоматичен режим, това се променя в зависимост от осветлението на терена, ако е затворено помещение е най-добре да се пробва и да се настрои на място. Видео раздел настройките са както следва:

  • Resolution – качество на видеото;
  • Video Length – времетраене на клипа;
  • Voice – възможно за записване на звук.

Раздел Setup – на първо място е Mode режим на заснемане, опциите:

  • Camera – заснемане на снимка;
  • Video – записване на видео клип;
  • Camera & Video.

Тук е важно да се отбележи, че дългите видеа не се изпращат. Видео клиповете стават много обемни и слабият сигнал и интернет и техническото време, което е необходимо за изпращане намалява ефективността и работния процес на камерата. Затова от производителя са заложили на изпращане само на кратките видеа.

Следващите важни настройки от този раздел са Language език, Distance дистанция, като опции за избор са висока, нормална и ниска, тази опция варира според ефекта, който се търси. При избор висока чувствителност, фотокапанът ще се задейства от най-малките движения, поклащане на храсти и клонки, врабчета и мухи. Настройките дата и час са автоматични, взимат се от времето, на което е сверен компютъра. Полето парола Password кодира фотокапана, с парола при евентуална кражба.

Настройка на SMTP сървър на ловна камера, получаване на снимките на имейл

Най-важинят таб от програмата е SMTP, тук е много важно да направим два пъти проверка на данните, които сме въвели, защото и при най-малката грешка ловната камера няма да ни изпраща снимките. За да активираме SMTP режим е необходимо  в полето SMTP ON/OFF да го направим на ON. Следва полето SMTP Mode, тук опциите са две, автоматични настройки или ръчни. Ако използвате програмата от диска в комплекта на камерата, ще трябва да зададете ръчни настройки и в полетата раздел Access Point Name да въведете данните на мобилния оператор на който е SIM картата.

В раздел Outgoing Mail Server се въвеждат данните на сървъра (пощата изпращач) примерно АБВ, GMAIL или някой от въведените в списъка, ако вашата електронна поща не я  намирате в списъка се избира опцията Other.

Следващата настройка е Server, там се въвежда SMTP сървърът на  пощата, който смятате да използвате за изпращач. Примерът в нашия случай е с АБВ поща.  Полето Username и Password следва да бъдат въведени, потребителското име и паролата за съответната поща изпращач. Полето Port, зависи от имейл сървъра, който използвате и дали предлага SSL криптиране или не. В повечето случаи се предлага SSL и порт обикновено е 465, но задължително трябва да се провери от доставчика.

Последния раздел е Email Settings, в тези три полета се попълват имейлите, на които фотокапана да съобщи за нередност и да изпрати снимка.

След като всички полета са попълнени, се записва цялата информация чрез бутона Save.  Информацията ще бъде записан във файл с име Parameter.dat, в никакъв случай не променяйте името на файла. Този файл Parameter.dat трябва да бъде копиран в главната директория на картата памет, чрез картовият четец или чрез кабел с директно включване на камерата към компютъра. 

Ако настройките ги качвате с кабел е добре да изключите камерата преди да извадите кабела или ако  ползвате четеца, поставяте картата с памет и тогава включвате фотокапана. По време на включване, ловната камера приема настройките зададени във файла Parameter.dat. Следва тестване, с принудително направена снимка чрез бутана на камерата SHOT изчакване от 1 до 10 мин и проверяване на пощата.

За въпроси относно настройването или възникнали проблеми, може да ни пишете в коментарите или на лично чрез контактната форма, също така бързо отговаряме и на въпроси във фейсбук страницата ни.

Публикувай коментара

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *