Back to top

Монтаж на ловна камера – 10 съвета за максимална ефективност

Ловни камери 11.09.2021 0 comments

Важни стъпки при монтаж на ловната камерата

От изключителна важност е правилният монтаж на ловната камера. Ето защо трябва да изберете местоположение и стратегическо място според това какви животни или обекти искате да наблюдавате. Преди да се стигне до монтаж, е добре да проверите дали камерата е настроена правилно. В случай, че камерата не е настроена, вижте как правилно да го направите в раздел настройване на ловна камера. Подбрали сме топ 10 съвета при монтаж на ловната камера, с които може да се запознаете по-долу.


Съвет 1: Поставяне на ловната камерата с лек наклон към земята

Ловните камери от 4G Ultra Power, 4G PRO и 2G PRO Серия са сертифицирани с IP65 защита за непромокаемост, което позволя да бъдат монтирани под открито небе. Добре е, да поставите камерата с лек наклон към земята, защото при валеж или снеговалеж може да се задържат водни капки за по-дълго време. Застанали капки на фотолещата или сензорите за движение е необходимо време, за да се изпарят. С правилно монтиране на фотокапана и с лек наклон ще е възможно водните капки да се оттичат и така да получавате ясни снимки независимо от времето. 

Съвет 2: Позициониране на фотокапана в правилната посока

За да се заснемат максимално ясни снимки е добре да разположете фотокапана на север или на юг. Ако камерата бъде монтирана в посока изток/запад при изгрев и залез слънчевите лъчи ще огряват обектива на камерата и е възможно за кратък период да получавате неясни снимки.

Съвет 3: Височина на монтаж на ловната камерата 

ловна камера монтаж

В зависимост от това каква е мишената се предприемат различни действия и специфични настройки. Препоръчително е да монтирате камерата поне на метър височина от земята. За да се предпазите от вандалски прояви или кражба на фотокапана е добре да поставите камерата на над 2.5 метра височина.

Съвет 4: Правилна настройка за чувствителността на PIR сензора

ловни камери цена

Една от най-важните настройки е добре регулирана чувствителност на PIR сензора или Motion Detection.Температурата навън влияе върху телесната температура при животните или хората. Ето защо при правилно избрана чувствителност, съобразена с градусите навън, сензорът за движение не би пропуснал движение на обекта пред него. През лятото е добре да настроите чувствителността на ниска – Low, а през студените месеци на висока – High. При температури около 20 градуса може да изберете средна – Medium чувствителност на PIR сензора.

Съвет 5:  Големината на наблюдавания обект е важен фактор

Добре е да се съобразите и с големината на обекта, който сте решили да заснемете. От изключително важно значение е да изберете правилната чувствителност на PIR сензора за движение. При наблюдение на животно – диво прасе, чакал, вълк, муфлон, елен, сърна е добре да настроите чувствителността на средна или ниска, за да избегнете фалшиви сигнали, причинени от по-малки животни, птици, клони или листа.

Съвет 6: Функция мултикадър

Ако сте решили да снимате бързо движещи се животни и обекти може да активирате функцията мултикадър – Sequence. Тази функция заснема едновременно няколко кадъра и е добре да бъде активирана на 3, 6 или 9 кадъра ако сте поставили камера около хранилка. Повечето диви животни се придвижват на групи като активирането на функция мултикадър е предпоставка за заснемане на повече животни за части от секундата. Имайте предвид, че включването на тази функция може да забави получаването на снимките на мобилното приложение или имейл, тъй като едновременно ще получите няколко снимки.

Съвет 7: Резолюция на снимките – 20 MP срещу 12 MP

Резолюция на снимките на ловна камера

Фотокапаните от нашите серии разполагат с опция сами да избирате размера на снимките – 20,16 или 12 мегапиксела. В зависимост от избраната резолюция на снимката получавате файла за различно време. След като камерата запамети снимка на картата памет, файлът се изпраща чрез мобилната мрежа на оператора. Колкото по-малка е резолюцията на снимките, толкова по-малък е размерът на файла, а това от своя страна води до бързо получаване на заснетите кадри. 

Съвет 8: Режим ВИДЕО или режим СНИМКИ ?

Фотокапаните от серия 4G Ultra Power и 4G PRO разполагат с видео режим. При активация на режим видео камерата може да заснема видеа с аудио запис, а качеството на видеата достига до Full HD 1080p резолюция. Видеофайловете могат да бъдат с дължина 5, 10, 30, 60 или 90 секунди. Важното е да се отбележи, че при режим видео клиповете се изпращат по-бавно, заради големия им размер, което води и до по-бързото изтощаване на батерията. Затова е добре да прецените кое е по-важно за вас – бързина и дълъг живот на батерия или видео режим на заснемане.

Съвет 9: Мрежа на мобилния оператор

В случай, че решите да охранявате вилата, дома си или да монтирате камерата извън населени места, е добре да проверите мрежовото покритие на вашия мобилен оператор. Възможно е вашият мобилен оператор да има по-лошо покритие, за разлика от конкурентните такива. При по-слаб сигнал или по-слабо покритие в районна на оператора е възможно това да доведе до по-бързо изтощаване на батерията на фотокапана. Слабият сигнал допринася също и за забавено изпращане на снимките, доста често и неуспешното им изпращане, поради голямото забавяне.

Съвет 10: Обезопасяване на ловната камера

За тези от вас, които са решили да добавят външно захранване – акумулаторна батерия към ловната камера, е необходимо добре да изолират всеки един преходник или извод към акумулатора. Разположен фотокапанът навън, сред всякакви климатични влияния, трябва да се помисли и за обезопасяването му, за да не бъде предизвикано късо съединение. 

Ако се сещате и за други полезни съвети, които не бихте могли да пропуснете, когато монтирате вашата ловната камера, може да оставите вашия коментар по-долу в полето за коментари.

Публикувай коментара

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *